Udržateľnosť verejných financií sa vďaka dôchodkovej reforme zlepšila

29.04.2013 Bratislava

Bratislava 29. apríla (TASR) - Indikátor udržateľnosti verejných financií SR dosiahol za minulý rok hodnotu 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

To znamená, že aby verejný dlh počas nasledujúcich 50 rokov neprekročil úroveň 50 % HDP, bolo by potrebné trvalo znížiť výdavky alebo zvýšiť príjmy štátu o 4,3 % HDP. V porovnaní s údajom za rok 2011 ide o zlepšenie o 2,7 % HDP. "Za tým zlepšením ani nestojí veľmi radikálne zlepšenie deficitu v roku 2012, ale skôr reforma 1. dôchodkového piliera, ktorá mení očakávateľné náklady v budúcnosti," informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ľudovít Ódor.

Najvážnejšou zmenou v Správe o dlhodobej udržateľnosti verejných financií, ktorú dnes RRZ zverejnila, je tak zapracovanie vplyvu dôchodkovej reformy z roku 2012. Tá má pozitívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť verejných financií, pretože zaviedla automatické stabilizačné opatrenia, ktoré súvisia so zvyšovaním veku, v ktorom budú pracujúci v budúcnosti odchádzať do starobného dôchodku.

Pokiaľ ide o jednotlivé dlhodobé prognózy, najmenej priaznivé sú najmä v zdravotníctve a dlhodobej starostlivosti. V tomto prípade odporúča predseda RRZ Ivan Šramko zvýšiť efektívnosť systému. "Hľadať spôsoby, ako znižovať náklady, respektíve pri danej hladine nákladov zvyšovať efektívnosť," skonštatoval Šramko. Jedným zo záverov správy je aj konštatovanie, že naplnenie scenára programu stability by znamenal ďalší veľký krok smerom k udržateľnosti verejných financií.

00:00 | 00:51


RRZ skúmala aj hypotetický scenár, ktorý opisuje, ako by sa zvýšil verejný dlh v prípade, že by vláda neurobila žiadne opatrenia na jeho reguláciu. V tomto prípade by dlh krajiny počas 50-ročného horizontu narástol až na 380 % HDP. "Ukazuje to vážnosť situácie, že keby sme nič nespravili, tak sa dá povedať, že 60-percentnú hranicu by sme prekročili už v roku 2014," varoval Ódor.

00:00 | 00:26


RRZ vznikla na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia SR. Jej úlohou je poskytovať komplexné informácie o vývoji vo verejných financiách SR.

IFP: Dôchodková reforma znížila riziko udržateľnosti verejných financií SR

Dôchodková reforma z roku 2012 zlepšuje udržateľnosť verejných financií. Podľa projekcií zo začiatku roka 2012 sa mal deficit systému do roku 2060 prehĺbiť zo súčasných 3 % na 9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vďaka vlaňajším zmenám to však bude len približne 5 % HDP. "Dôchodková reforma z roku 2012 ako celok výrazne zlepšuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií najmä vplyvom parametrických zmien v priebežnom pilieri," informoval dnes riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko.

Pozitívny vplyv dôchodkovej reformy na udržateľnosť verejných financií dnes potvrdili aj predstavitelia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Podľa Filka boli najvýznamnejšími faktormi prepojenie dôchodkového veku s demografiou a zmena indexácie zo švajčiarskeho spôsobu na dôchodcovskú infláciu. "Zvýšenie solidarity pri priznávaní dávok má z pohľadu bilancie iba marginálny vplyv," podotkol šéf IFP.

Zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa neho bilanciu najprv zlepšujú a následne zhoršujú, s mierne pozitívnym kumulatívnym vplyvom v sledovanom horizonte. "Je pravdepodobné, že na základe projekcií aktualizovaných po reforme a prebiehajúcej konsolidácii verejných rozpočtov bude Slovensko z hľadiska udržateľnosti verejných financií hodnotené Európskou komisiou už ako stredne riziková, nie vysoko riziková krajina," dodal Filko.
 

Vyberte región